RC Open

Det finns flera stora bowlingturneringar som äger rum i Sverige. En av de allra största är RC Open som är en lagturnering. Det betyder att deltagarna formar lag om åtta personer och det är deras samlade resultat som räknas.

Hur går det till?

Under turneringen får lagen spela in sig på de aktuella banorna i fem minuter. Det gäller att känna in banan och kloten innan spelet börjar på riktigt. Lagmedlemmarna turas sedan om att kasta sina klot mot käglorna. Man får sedan fram vinnande lag i flera olika grupper. Den bästa och den näst bästa spelaren i varje grupp går sedan vidare till slutspel där poäng plockas. Vinnaren i turneringen får 5500 kronor, och tvåan 3800 kronor. Vid sidan av detta kan det också finnas priser som varierar varje år. Tävlingen hålls i Huskvarna bowlinghall.

Bowling i USA

Precis som många andra sporter är även bowling stort i USA. Här spelas varje år en stor turnering vid namn USA Bowling. Den följs av de allra flesta både på internet och i TV. Hysterin är oftast stor och många tar ledigt från arbete och liknande för att kunna följa tävlingarna direkt. I tävlingen är det flera lag som tävlar mot varandra och ofta är just bowlinglag mycket förekommande i landet. Det finns minst ett lag i varje bowlinghall och ibland kan flera lag också behöva dela hall. I samband med de större turneringarna kan det bidra till konflikter och andra problem.

I USA finns dock också flera andra stora bowlingturneringar. Några få av dem är individuella, och då spelar de tävlande bowlarna mot varandra och de som får högst poäng vinner. Dessa turneringar kan sträcka sig över hela säsonger eller år. De allra flesta tävlingarna består dock av lagspel och löper över några veckor eller månader i taget.