När större bowlingtävlingar och turneringar anordnas finns det en del saker spelarna måste hålla koll på. De allra flesta större tävlingarna anordnas av Svenska Bowlingförbundet och det är då förbundet som sätter reglerna. Men vad behöver man egentligen veta? Det tar vi upp i den här artikeln.

Att delta i en större turnering

När Svenska Bowlingförbundet anordnar tävlingar måste spelaren ha en licens som passar den aktuella tävlingen. Som tävlande måste man också se till att tävlingen är sanktionerad och att man har koll på starttider med mera. Om man anmäler sig för sent får en arrangör av en tävling nämligen inte lägga till ytterligare deltagare.

Ställa in en tävling

Om det är färre än två anmälda till en turnering eller tävling kommer den att ställas in. I några fall kan även detta gälla om det är färre än ett visst antal deltagare i varje lag. Om en arrangör behöver ställa in tävlingen av något annat skäl till exempel renovering eller liknande måste det meddelas minst fem dagar innan tävlingen ska ske. I annat all måste den trots allt genomföras.

Handikapp och bowling

Med handikapp menar man inte funktionshinder i den bemärkelsen, utan handikapp eller hcp innebär att vissa spelare kan få extra poäng tillagda på sitt resultat om de spelar i en grupp med mindre erfarenhet eller sämre tävlingsresultat än andra deltagare. Som tävlande är det viktigt att kontrollera hur det egna hcp:et ser ut och att arrangören av tävlingen också känner till siffran. I annat fall kan man gå miste om värdefulla poäng och kanske även en seger. Efter varje tävling kan hcp förändras och då måste man som tävlande komma ihåg att gå in och kontrollera detta inför kommande tävlingar. Att spela medvetet med för högt hcp kan straffas och man kan bli utesluten eller avstängd från tävlingar.