Om man söker efter en lite mer spännande film som innehåller toner av bowling är det The Big Lebowski man bör titta på. Den här spännande kriminalkomedin passar alla, oavsett om man bowlar själv eller inte, eller kanske bara gillar att titta på sporten.

Handlingen i filmen

I filmen möter tittaren den arbetslöse bowlare Jeff Lebowski. Han är en relativt slapp och ledig typ som tar dagen som den kommer. En dag sker en förväxling. Jeff Lebowski blir tagen för att vara en annan person, som dock har samma namn som honom själv. Den andra Jeff Lebowski är däremot en helt annan person. Han är krigsveteran från Koreakriget, och han sitter i rullstol. Han är god för flera miljoner och plötsligt kidnappas hans fru. Krigsveteranen ber Jeff Lebowski om att överlämna en lösensumma till kidnapparna för att frun ska släppas. Bowlaren har dock en vän som lyckas övertala honom att de ska behålla hela summan för egen del. Det blir dock inte så enkelt.

Kriminaliteten försvårar

Bowlaren och hans vän, som även han bowlar, tror att de ska få mycket pengar. Riktigt mycket pengar. Men det blir inte riktigt som de tänkt sig. Plötsligt är det flera kriminella personer med i bilden och en av bowlarnas vänner blir mördad. När hans aska ska spridas vid havet får vännerna plötsligt en insikt om att de är lyckliga som fortfarande lever. Kanske var livet i bowlinghallens lugn och ro inte så tokigt ändå?

Oavsett om man gillar bowling eller inte är det här en sevärd film. Den benämns ofta som en kultklassiker och det är kanske inte så konstigt. Den har både spänning, humor och en bra historia. Trots att filmen är äldre har specialeffekter och filmning lyckats bra, och filmen har blivit en av de allra mest populära bowlingfilmerna genom tiderna.