En av de kanske mest kända komedierna om bowling heter Kingpin. Trots att filmen släpptes år 1996 är den fortfarande populär än i dag. Filmen handlar om Roy Munson, en bowlare från Iowa. År 1979 vinner denne bowlare statens amatörmästerskap.

Filmens handling

När Munson vinner amatörmästerskapen blir hans motståndare förstås inte speciellt glada. Den motståndare som tar det allra sämst är dock Ernie McCracken. Han är och har alltid varit en dålig förlorare och så är fallet även nu. Ernie vill att Roy ska tävla i “man mot man spel”, och när Roy vinner även detta uppkommer stora problem. Andra motståndare blir arga och de är kriminella. De bryr sig med andra ord inte så mycket om vad som händer, och eftersom spelet varit olagligt kan Roy heller inte gå till polisen. Ernie flyr och Roy lämnas åt sitt öde. De kriminella får tag på honom och hans högra hand kapas av. Men ödelägger det hans karriär?

Ett senare återseende

När man ser Roy i filmens senare skede har året blivit 1996. Alkohol, ekonomiska problem och ett dåligt psyke har drabbat Roy. Han har fått en protes av gummi istället för en riktig högerhand men det hjälper föga. En dag hamnar han i bowlinghallen och möter Ismael Borg, en person som tillhör amishfolket. De är på grund av sin religion förbjudna att bowla men eftersom de tycker att det är roligt spelar de i smyg. Borg har dock en stor potential och det upptäcker Roy direkt. Han ser chansen att räta ut sitt liv och blir Borgs coach. De börjar genast träna och siktar på att kunna ställa upp i stora mästerskap tillsammans. Plötsligt kommer Claudia också in i bilden och alla tre börjar samarbeta. Vägen blir inte enkel. Kommer de att lyckas?

Den här filmen är än i dag en riktig klassiker, och den är lika omtyckt både av bowlare som av personer som inte gillar bowling.