Masens hörna

IFK Norrköping Bowlingförening

2014-03-15: Segerns sötma smakar… brödis?

 

Obesegrad helg, trots bortaplan? Näe, det kan ju inte hända IFK Norrköping Bowlingförening upplaga 2013/2014.

 

Men, det var precis vad som hände denna helg! Efter tjugo år (känns det som) av diskussioner, snack och dribbel kunde vi visa att lägger vi fokus på banorna så är vi slagkraftiga, oavsett laguppställning. Vi har i upplagan 2013/2014 få toppar, men många som visar vilja och kämpaglöd. Hur kan man annars förklara Nithagens monsterupphämtning från föregående helg (602 i Högdalen) till 916 mot Glam på hemmaplan denna helg? Han gick från optimistvarvares affischnamn till föreningens bästa på en vecka. Eller Landqvists comeback till höjdarslagningarna, eller Inge (Igge) Ö’s 792 i Nyköping, eller Jensas 898 på samma banor, långt ifrån hemmahallens mjuka famn (pappas famn). Kort och gott kan vi med säkerhet säga: Slutar vi gnälla om saker vid sidan av banorna och fokuserar på det vi ska göra (ha kul och spela bowling), då kan vi plocka hur många poäng som helst! Vem hade trott på tre segrar i Katrineholm, Nyköping och i Eurobowl för föreningens båda lag när vi

kämpade om hur vi skulle få ihop fulla lag, ett par dagar innan avgörandet? Visar vi lite engagemang, vuxen kalenderplanering och fokus på uppgiften så kan vi plocka hur många poäng.

 

Segerns sötma blir ju att smaka lite torrt bröd när man inser att vi borde kunnat plocka så många fler poäng om vi bara tänkt på ovanstående. Den är inte längre söt utan blir lätt torr. Men, det är aldrig för sent att ändra på sig.

Med helgens bragder får man lätt en tår i ögonvrån. Man får lätt minnen från fornstora dagar där gnäll om laguttagning, brist att höra av sig om tillgänglighet och snack om att byta klubb inte existerade på radarn. Helgens vinster för A-laget mot Glam på hemmaplan (11-9, 6520-6650) där IFK:s spelare, förutom redan nämnda, visade på härlig kämpaglöd och bra spel. Ta till exempel Ante (869) och Timo (817) som också tog sig över pari, men där samtliga banpar plocka poäng och bidrog till segern. Farmers inledde segertåget på förmiddagen i Katrineholm där man vann med 11-9 (6368-6283) med parislagningar på Macke (873), Masen (863), Jensa (824) och Kecke (801) men där ingen av dom tog alla 4 banpoängen utan det gjorde Martin och Sören, som landade tillsammans 69 pinnar under pari. Det visar att det inte är slagningen som är det viktiga, utan att slå motståndarna. Även här var samtliga banpar med och tog poäng och bidrog till segern. I Nyköping, lite senare på eftermiddagen, gjorde laget nog en av de bästa matcherna under säsongen där man kämpade ner motståndarna M.A.C med 13-7 (6265-6120) där, förutom redan nämnda Jensa, Martin (876) och Macke (832) var över pari. Dock var det Jensa och Masen som tog samtliga fyra banpoäng. Det utmärkande var att ingen gav upp, trots slagningar både högt och lågt. Serierna visade länge underläge men mot slutet vände laget på ett uppoffrande sätt. Det visar att inget är avgjort förrän sista slaget är skickat ner mot käglorna.

 

En helg utan förluster hjälper dock lagen föga i serierna. Farmers klättrade ett par placeringar och innehar just nu den viktiga fjärdeplatsen som innebär att man går in i finalsteget i kvalspelet om nästa säsongs platser. För IFK A är läget mörkt, men med en bra avslutning kan man skapa sig en bättre utgångsposition inför det stundande kvalspelet. Men lärdomen är inte tabellplaceringar från denna helg. Det är snarare att väljer vi att engagera oss ett par hekto mer än under tidigare delar av säsongen så kan vi vara nog så slagkraftiga på banorna. Sluta upp att hetsa upp sig över småsaker och inse varför vi faktiskt spelar bowling, eller som restaurangbiträdet i Katrineholm uppfattade när Kecke sa att vi hade lite brådis för att åka vidare mot nästa match:

 

… ”Brödis? Vill ni ha bröd?”

 

Allt utgår från hur vi väljer att tolka saker: Gnäll och ointresse eller engagera sig och brinna för det man tycker är kul. Jag väljer det senare, i likhet med restaurangbiträdet.

 

På återhörande!

 

 

 

2013-10-13: Den ädla läran om att vika ner sig...

 

Ytterligare en seriehelg med noll (n-o-l-l) poäng säkrat i skåpet. Vi har verkligen inlett säsongen strålande!

Är det inte dåligt spel, kramp eller överkörning på banorna får vi ta den djupt vid sidan av på något möte efter inkommen protest av bittra motståndare. Kompis, det går bra nu!

 

Helgens prestationer kan sammanfattas i kort, men välkänt, begrepp: Vika ner sig. Det vill säga, att inte nå hela vägen. Tappa ledningen, att missa öppet mål, ge bort kakan, sälja smöret och tappa pengarna. Kort och gott, att krampa ihop och förlora. Det kan man kalla lagens prestationer i helgen.

 

IFK A ställdes mot BK Bågen på hemmaplan, ett välkänt lag som vi utkämpat många hårda matcher mot. Även denna skulle bli hård, främst på grund av vår totala oförmåga att stänga matcher, spärra, slå ett bra slag, lägga fingrar på bollen och strika. Som sig bör så började vi med att ge bort första serien, 1-4, efter att vi gett bort ett par banpoäng genom total brist på att säkra upp slutrutorna. Därefter började vi dock komma igång, men det är ju otroligt onödigt att börja med att försätta sig i underläge. Serie två slutade 4-1 till oss och ställningen 5-5 i matchen. I serie 3 visade vi upp härliga gamla takter; fullt ös framåt och motståndarna agerade statister. Ja, nästan alla för vi lyckades inte hålla ihop samtliga bord. Jensa, som slagit sig för bröstet att han är så bra krampade ihop och fick stryk av planens enda dam. Fantastiskt bra! ;-) Dessutom tappade vi ett bord till. Dock, vi hade ledningen med 8-7 inför avslutningen. Ledning efter tre serier? Det var första gången den här säsongen det inträffade vilket blev övertydligt.

I sista serien sålde vi spelet och glädjen på Tradera, och konstigt nog så fick vi det sålt. Jag menar, det har ju inte varit alltför god kvalitet på dessa grejer tidigare...

Hur som haver så fick vi stora problem i sista serien. Vi blev paralyserade, likstela, bleka. Motståndarna fick äran att ta banpoängen som krävdes för vinst. Men inte på grund av bra spel, utan på grund av att vi ställer hål, bränner spärren och likt en snäll liten pojke räcker vi över poängen. Pinsamt var ordet för helgens prestation. Torsk 9-11, trots vunnen total: 6424-6391. Individuellt hade vi en stjärna som vanligt i John som var 123 poäng bättre än vår näst bästa (Timo). 945 poäng är fantastiskt och en skön påminnelse till andra i laget= Det går att spela bra på hemmaplan, när ska vi övriga inse det? Dags för laget att börja förstå att det är inte på grund av att vi saknar bra spelare som vi förlorar utan på grund av att vi slarvar bort dem. Så, sluttjatat om avsaknad av spelare och fram med noggrannheten så kommer poäng börja trilla in!

 

Nu kan man ju tänka sig att Farmers skulle undvika att göra samma misstag efter att man precis bevittnat A-lagets debacle. Men icke, i derbyt mot Örnen på hemmaplan uppvisar man samma slarv och totalonödiga missar. Efter oavgjort, 5-5, i halvtid trots sämste man på 276 trodde nog många att Farmers skulle skärpa till sig. Men tomrutorna fortsatte komma på löpande band. Hade vi kunna sälja tomrutor hade vi varit miljardärer, med tanke på hur många vi producerade i matchen. I de två avslutande serierna torskade vi två gånger 2-3 till slutresultatet... just det... 9-11 (5945-6091). Individuellt dubblade Jensa och visade att han kan spela bra bowling och landade på 905. I övrigt var det tunt, mycket tunt. Kul dock att återse Mankan Paulin på banorna. Hoppas att du vill tillbaka, även efter denna tråkiga insats.

 

Med tanke på våra pinsamma insatser (och några andra faktorer.. hehe) är årets Älgjakt omgärdad med nya regler. Från och med nu så kommer Älgen endast att räknas om laget tar minst en poäng i matchen. Jag menar, för annars är den ju inget värd! Så ställningen i Älgjakten den här säsongen är totallätt att redovisa: Ingen, för lagen har inte tagit några poäng.

 

Nej, nu är det fan dags att börja käka lite puck som Wikegård uttrycker när han vill se lite jävlar anamma. Den här helgens prestationer lämnade mycket övrigt att önska. Det som vi ska ta med oss är att vi har minst lika bra kvalitet som övriga lag i våra respektive serier. Nu får vi se till att sluta slarva och knyta ihop säcken, med start nästa helg! A-laget får chans till revansch på hemmaplan mot Team Mariestad medan Farmers får ge sig ut på E4:an söderöver då man har dubbelmatch i Linköping. Skärpning kamrater!!

 

På återhörande.

 

 

2013-09-10: Vi går en ny säsong till mötes...

 

SÅ! Nu går vi så småningon mot en ny bowlingsäsong. Mot nya mil i bil och buss och mot ändlösa, sorgelösa platser i Sverige. JAAAA! Åh, så roligt det ska bli! Det ska bli bara såå trevligt!

 

Tänk, vad vore arbetet på Parken utan bowlingsäsongen? Vad vore Svenska Bowlingförbundets övernitiska inställning om vi inte spelade i just vår förening? Vad vore en trevlig grogghink på Hugos utan 8 serier i kroppen? Vad vore, vad vore, vad vore?

 

Efter den hårdaste försäsongsträning som vi gått igenom (10 matcher på Parken under juni-augusti) står vi nu äntligen på gränsen till serietröskeln. Mellanallsvenskan och Division 1 är det som gäller för föreningens lag och serien kickar igång för båda lagen på lördag. Hur ser det då för föreningens lag?

 

Spelartruppen - Silly Season

Det finns några större förändringar i spelartruppen inför säsongen.

Ut eller Trappat ner har Jimmy V, Burre, Challe, Illern och Martin gjort. Här finns en del frågetecken och några av lirarna kommer vi se på banorna. I vilken utsträckning får vi se men vi hoppas ju på mycket som möjligt!

In: Nya spelare är Jesper Nithagen (BK Lejonen), en yngre kille som vi hoppas och tror kommer växa i föreningen. Dessutom återser vi Inge Österberg som dammat av kloten igen och blir ett härligt tillskott i föreningen!

 

Summa sumarum är spelartruppen hyfsat intakt, med en något tappad spets. Det gäller för övriga spelare att kliva fram och täcka upp så kommer vi kunna klara detta galant.

 

Lagens chanser i serien

 

Mellanallsvenskan

IFK Norrköping BF:s representationslag spelar som bekant i Mellanallsvenskan. I serien har man gamla bekantingar som Brio, Kaskad, Glam och Baltzar. Men också en ny bekantskap i Team Mariestad. På hemmaplan möter man grupp A vilket består av lag från Värmland och Västmanland och på bortaplan möter man grupp C som innehåller lag från Stockholmsregionen. I grupp B som laget kommer att husera i, blir det riktigt tufft. Vi får helt enkelt säga att en placering som innebär positivt kval är något som föreningen ska vara mycket nöjda med att uppnå. Självklart fiinns möjligheterna men det kräver att laget gör en bättre start än föregående säsong. Det ska bli otroligt spännande att följa hur laget klarar sig i serien, visa av erfarenhet om förra årets tunga säsong i grundserien.

 

Division 1

IFK Norrköping BF F huserar som brukligt numera i Division 1. Förra säsongen var första gången laget hamnade på en placering som innebar att kontraktet var klart redan innan slutspelet, förutsatt att IFK A klarade sitt kval. Det var i alla fall första första gången som laget inte behövde kvala för att hålla sig kvar i Division 1. I årets serie är laget placerat i Västra Svealand grupp B där man är placerad med kända lag som Kaskad F, Ettan/Brasken och Katrineholms AIK. Nygamla bekantskaper är Mini Arccus Club (Nyköping) och Zorrow Club (Linköping). På hemmaplan möter man grupp A med lag främst från Södermanland och på bortaplan möter man lag från Småland och Jönköping. Detta blir en annorlunda inriktning då man brukar spela med lag från Värmland. Därför kan det bli lite svårt att komma med tips men tittar man på bredden på truppen och kvaliteten på motståndarna i lagets grupp sätter jag ribban lite högre för Farmers detta år. Man ska klara av en plats som innebär att kontraktet är klarat,dvs placering 1-3 är det som gäller.

 

 

Vad ska respektive medlem göra? och övriga mål

 

Så, nu har vi satt ribban för serierna. Nu är det bara för medlemmarna att fokusera, träna och motiveras att vi klarar dessa mål. Dessutom tycker jag att samtliga spelare ska ta sig ordentligt i kragen och meddela när man inte kan spela. Det underlättar tonvis för UK. Meddela så tidigt du kan, antingen direkt till UK eller på informationsbladet som sitter på Klubbtavlan i Eurobowl. Där ska du även passa på att titta om dina kontaktuppgifter stämmer!

 

Sen får vi inte glömma en sak till och det är att ha kul! Därför sätter jag även några ytterligare mål för säsongen:

 

1. Festkommittén ska ordna en fest som innehåller en sportaktivitet under november (John och Macke är Festkommitté).

 

2. Minst en föreningsmedlem ska komma med ytterligare ett förslag på aktivitet och fest. Den som meddelar mig ett förslag som leder till genomförd fest kommer att få ett fint pris (och det är inte uthängning med bild på denna krönika.. eller ja, kanske... haha).

 

3. Vi ska anordna en trevlig intern tävling med fina priser!

 

4. Medlem som läser denna krönika, läs igenom den en gång till och skriv ner vad det är du ska göra.

 

Så, nu är det bäst att inte lova för mycket. Nu tycker jag att vi kliver upp på banorna och har en sjujäkla trevlig säsong, när vi spenderat så mycket tid på Parken och har en ny fin hemsida och allt! = )

 

 

 

På återhörande!

 

//Masen

 

 

 

2013-05-08: IFK gick igenom slutspelet utan förlust. Spelar i Allsvenskan nästa säsong!

 

JA! Trots grundseriens smått pinsamma resultat visade den Blå Stjärnan vilket lag som ha gett sig f-n på att behålla sin plats i Allsvenskan.

 

Kvartsfinal: IFK - Pärlan (Visby), 4-0

 

Semifinal: IFK - LBK Hudiksvall, 4-0

 

Final: IFK - BwK Ankaret (Norrtälje), 4-0

 

Ett riktigt härligt facit som visar att vi kan prestera bara glöden finns där! Själva finalen spelades i Strängnäs (neutral plan i slutspel) där Ankaret från Norrtälje stod för motståndet. Till finalen hade vissa medlemmar lagt tid och kraft för att ordna en supporterbuss och fick .. bristande gehör.. Tråkigt tråkigt att återigen behöva få uppleva något sådant där vissa lägger kraft och tid för att anordna saker och medlemmar väljer att ignorera detta. Då brister intresset att anordna till slut.

 

Men, nu ska vi inte gräva oss ner i det! Dom som valde att åka med i den starka klacken gjorde allt för att stötta laget, med både röst och tack vare Martin och Davve: trummor och vuvuzuela! Det blev ett himla liv, både på läktaren som hos motståndarsupportrarna. Det var verkligen slutspelsstämning där vår nyktraste supporter blev anklagad för att vara dyngrak! :-) Sångerna avlöste varandra tillsammans med ett försök att hålla takten, som gick sådär, men trycket var fantastiskt!

 

Nåväl, tillbaka till finalen. Underlaget visade ifrån sig sin bästa sida och det märktes på resultaten. IFK var taggade från början och visade upp en härlig kämpaanda. Laget spelade för varandra och gav inte bort ett slag. Ankaret ville dock på intet sätt sälja sig billigt så första serien i första matchen blev jämn ända in mot slutrutorna. Men väl där, då visade vi vilka som var starkast (hur ovanligt är inte det?). Efter 3-2 i första serien och en slagning på 1661 lade vi i en växel till och fortsatte med slagningar på 1773 och 1727 till två stycken 4-1:or. Därmed var första matchen avgjord efter tre serien, vinst 11-4. Efter visst debatterande så valde Ankaret inte att spela den fjärde serien till IFK-klackens stora jubel. Matchen avslutades då och vi hade 2-0 i finalen. Slagningarna individuellt visade på taggade IFK:are med Timo i topp på 695, Jensa 686, John 679, Macke 663, Matte 659, Jimmy 621, Ante 605 och Gran 553.

 

Andra matchen skulle bli än ojämnare i resultatprotokollet, men det spelade inte riktigt läget på banorna. Vinst i första med 4-1 och i andra med 5-0, efter att vi vunnit två bord med 1 resp 2 käglor! Dock ska man ju på banparet slå högst så pår resultattavlan stod det 9-1 till oss. Nu behövde vi bara en pinne till för att säkra nästa års Allsvenskan. Ankaret gjorde ett tappert försök i tredje att komma tillbaka in i matchen, men vi lyckades vinna ett bord, spela oavgjort på ett annat och vinna totalen så serien slutade 2-2 och totalt 11-3 i matchen= 4-0 i finalen! Vi spelar vidare i Allsvenskan kommande säsong! I andra matchen hade vi återigen sju av åtta spelare över pari, med John i topp på 719, följd av Ante 684, Timo 663, Jensa 643, Matte 625, Macke 615, Jimmy 614 och inhoppande Sören på 583.

 

När slutspelet summeras gick vi igenom detta utan "setförlust" och visade verkligen att vi är ett Allsvenskt lag. När det väl kröp fram mot avgörande så var vi urstarka, både på läktaren och på banorna. Fantastiskt att se föreningen (nåväl en del) samla sig mot avgöranden! Fungerar inte detta som tändvätska inför kommande säsong måste jag allvarligt fundera på din mentala status. Det var ett fantastiskt go i finalen, något som jag bara har sett den Blå Stjärnan uppvisa under min 23-åriga bowlingkarriär.

 

Nu vankas uppehåll, med arbete på Parken som ett ansvar för ALLA. Det har varit si och så med uppslutning under de första matcherna och det är något som alla MÅSTE se till att undvika. Ni ser datumen på hemsidan. Planera efter det.

 

Nu tar jag sommaruppehåll och återkommer om det är alltför regnigt eller tråkigt väder! Ha en skön sommar och vila krampmusklerna till bowlingarmar!

 

//Masen

 

 

2013-04-07: Grundserien avslutad. IFK A kvalar mot Allsvenskan och Farmers klarade kontraktet.

 

Grundseriens sista omgång spelades i helgen. Båda föreningens lag hade bortamatcher på programmet.

IFK A åkte till Örebro och Västerås för matcher mot Glam respektive Västerås SK. På grund av lagets tidigare instatser i serien blev matcherna av mindre vikt, något som även visades på banorna.

För IFK F stod mycket på spel med möjlighet att säkra Division 1-kontraktet i lagets bortamatcher i Karlstad, mot Wåxnäs BC F och Taifun.

 

IFK A hade som sagt inte speciellt mycket att spela för. Det fanns en mycket liten teoretisk chans att undvika kval för att hålla sig kvar i Allsvenskan. Men det visade sig att denna chans tidigt försvann när laget äntrade banorna i Örebro.

Underläge direkt med 1-4 efter en blygsam start på endast 1428. Det bra spelet lyste med sin frånvaro hos många. Efter den starten fortsatte det blygsamma spelet och förlusten tornade upp sig tidigt. Efter fyra serier stod det 15-5 på resultattavlan och ingen av lagets spelare hade orken att ta sig över pari.

 

Efter denna förlust var sistaplatsen intagen och möjligheterna till positivt kval borta. Laget reste vidare till Västerås och ryckte upp sig, men orkade inte hålla emot hemmalaget som vann komfortabelt med 14-6. Underlaget var dock av lättare karaktär och resultatnivån höjdes ordentligt. John tog sig tillbaka över 900-strecket och landade på utmärkta 960. Macke klev också över med 901. Danne G och Timo kom också över pari.

 

Som sagt så var utsikterna att undvika kval för att hålla sig kvar i Allsvenskan otroligt små. Dessutom så hade föreningen problem med gällande regelverk, där spelare inte får representera farmarlaget i kommande omgångar (grundserie och slutspel) om man deltagit i representationslaget under de två sista omgångarna av grundserien. Detta påverkar ju i högsta grad tillgängliga spelare i ett eventuellt slutspel för båda lagen. Med det som grund ställde medlemmar upp som egentligen inte skulle spela. Men för att ställa upp för föreningen gjorde man det med vilja och kämpaanda. Mycket beundransvärt av dessa medlemmar!

 

För IFK F stod som sagt mycket på spel. Tre poäng i de två sista matcherna skulle ge en tredjeplats och kontraktet klarat för kommande säsong. Då IFK A parkerade i nedre delen av Allsvenskan så skulle båda föreningens lag hamna i samma slutspel, något som inte är tillåtet. Därför skulle en tredjeplats innebära att IFK F inte behöver kvala och om IFK A klarar kvalet till Allsvenskan så spelar IFK F automatiskt i Division 1 nästa säsong.

Med det som grund var Farmers spelare fokuserade till tänderna när man klev upp på banorna i Karlstad. I den första matchen kämpade lagen hårt men vi lyckas ta oss till en ledning 6-4 efter bra spel från många händer. I den tredje serien ser hemmalaget ut att ta 5-0 men vi sliter oss tillbaka in i matchen och vinner två bord och ledningen bibehölls, 8-7 inför avslutningen. I avslutningen fortsätter det att vara jämnt där båda lagen har två bord var. Mot avslutningen drar vi dock ifrån på våra bord (Zabbe/Martin och Kecke/Masen) vilket gör att vi vinner totalen och således serien med 3-2. Vinst i matchen med 11-9 och två poäng bärgade!

I efterföljande match mot Taifun inleder hemmalaget övertygande och rycker åt sig en ledning med 4-1. Även i den andra serien fortsätter hemmalaget på inkörd väg men halvvägs in tar Farmers fram sin berömda kämpaglöd och börjar så sakteliga plocka in försprånget. Mot slutet av serien har vi vänt serien och vinner till slut med 4-1 och oavgjort i halvtid, 5-5. I serie 3 tar hemmalaget åter över taktpinnen och ser ut att köra över oss utan pardon. Men återigen kämpar vi oss tillbaka och sliter hårt. Det ger resultat och vi lyckas vända två bord men inte totalen så underläge 7-8 inför avslutningen.

Avslutningsserien blev allt annat än lugn och avslappnad. Det var stenhård kamp på tre av borden. På det fjärde borden rycker Martin och Zabbe åt sig en stor ledning genom fantatiskt bra spel. Mot avslutningen tappar vi först kontakten på ett av borden och i avslutningsrutan tappar vi även ett ytterligare. Kvar på banan är nu bara Hallon och Tompa som behöver vinna sitt bord och har 9 poäng inför avslutningsrutan. Genom att täcka upp av Tompa är ledningen intakt. Hallon kliver då upp och sätter en dubbelstrajk och vinsten på bordet säkrat! Stort jubel hos Farmers (och även hos A-laget som följde matchen via nätet) när vinsten i serien blir 3-2 och matchen slutar oavgjort, 10-10. Laget hade då fullgjort sitt uppdrag och tagit tre poäng och därmed säkrat tredjeplatsen.

Individuellt fick vi se bra spel hos många men Martin (810 och 888) och Zabbe (880 och 902) var outstanding och vann sina samtliga matcher och tog 8 banpoäng. Övriga parislagningar stod Kecke och Svesse för, men hela laget ska ha en eloge att man klarade den tuffa uppgiften.

 

Genom Farmers tredjeplats behöver bara IFK A kvala under de kommande helgerna. Det positiva är att hela spelartruppen är tillgänglig, då reglerna tillåter att spelare kan flyttas upp från farmarlag till representationslag. Detta ger oss en fantastisk möjlighet att reda ut kvalet och hålla sin plats i nästa säsongs Allsvenska.

I slutspelets preliminära översikt ser vi i dagsläget ut att ställas mot IK Pärlan (Visby) i en kvartsfinal helgen den 20-21/4. Bara att ställa in sig på säsongens viktigaste matcher så tar vi utvärderingen av säsongen efter det. Helgens prestationer och lagsammanhållning var det mest positiva som jag hört och sett på länge. Det var fantatiskt kul att se att föreningen kan samlas och fokusera på uppgiften. Nu konserverar vi detta så får varje lag se upp i slutspelet!

 

En sak till som inte nämnts: I förra serieomgången fick vi se två 300-serier. Dels satte John en 300-serie i IFK A:s hemmamatch mot Baltzar och direkt efter satte Timo en i Farmers match. Timo landade till slut på fantastiska 1018! En rolig detalj var att båda 300-serierna slogs på samma banpar, 17-18.

 

 

Till sist, slutställningen i Älgjakten:

 

IFK:s ÄLGJAKT - Antal matcher där man tagit fyra banpoäng.

1. 4 st - Jensa

2. 3 st - John, Timo, Zabbe

3. 2 st - Danne G, Macke, Mankan J, Martin, Landqvist

4. 1 st - Svesse, Masen, Ogge, Sören, Challe, Nyman, Illern

 

På återhörande!

 

//Masen

 

2013-03-03: 285, 300, 268, 217.. 1070!

 

I helgens seriespel fick vi bevittna ett klubbrekord efter ett smått makalöst spel. Det var vår käre John "Kungen" Vall som gjorde en prestation i världsklass. Han öppnade matcher med strike på strike, och det var något som skulle fortsätta. Efter 10 raka i första serien och ett försmädligt elfte slag tog han revansch i andra serien. I tredje serien föll 300-chansen tidigt men man kan ju slå högt ändå. Inför slutrundan hade John 853! 8...5...3... 120 pinnar mer än var eder undertecknad klarade av på fyra serier. En något avstannande slutserie (nåja) på 217 gjorde att han landade på nytt klubbrekord= 1070! En match som även innehöll en 300-serie! Smått makalöst och fantastiskt spel för vår favorit som verkligen vässat formen inför Klubbmästerskapet om två veckor.

 

Matchen slutade med en stark vinst för IFK A, 14-6 mot Amiki är att ses som ett positivt styrkebesked. Gruppen är fortsatt stenhård och vi har tyvärr fortsatt jumboplaceringen. Det finns dock en liten möjlighet till avancemang i gruppen i de avslutande tre matcherna. Det kräver dock dels kanonprestationer och även att resultaten går vår väg. I dagens match visade laget IFK upp en stark kämpaandra vilket räckte riktigt långt och nu kan vi bara fortsätta på denna inslagna väg.

 

Även Farmers visade upp en riktig kämpaglöd i lagets hemmamatch mot Pliggen (Kumla). Efter en sömnig inledning så hamnade laget i underläge inför avslutningsserien, 6-9, och endast 5-0 kunde leda till vinst. Väl i sista serien tog laget fram den så viktiga lagmoralen och hjälpte varandra mot en vinst. Det föll mycket väl ut och vinsten kunde bärgas efter en fantastisk slutkamp av Timo och Mankan som vände i absolut sista rutan. Vinst 11-9 efter en hög slagning av Farmers och hela sex spelare över pari. Danne Ö blev lagbäst med 887 efter att ha varit nära en 300-serie i avslutningen. Han landade dock på 288 men även det är fantatiskt bra och ledde laget mot vinsten! Farmers är också inblandat i en mycket jämn grupp. Laget ligger för närvarande 5:a men på samma poäng som fyran och två poäng bakom tredjeplacerade Mjölby och således kval mot Allsvenskan. Avslutningen blir mycket spännande i kampen om placeringarna men kan Farmers behålla dagens prestation så ser läget allt annat än kört ut.

 

Seriespelet tar nu uppehåll i två helger och föreningen ska bland annat representera i 3-manna SM-final och arrangera Klubbmästerskapet. Just Klubbmästerskapet ser ut att bli en riktig stortävling då både aktiva och "vilande" medlemmar aviserat att de ska ställa upp. Ni som inte anmält er, anmäl er till Macke för denna händelse blir något att minnas!

 

 

Till sist, ställningen i Älgjakten, efter omgång 15:

 

IFK:s ÄLGJAKT - Antal matcher där man tagit fyra banpoäng, ställning efter omgång 15.

1. 4 st - Jensa

2. 3 st - John, Timo

3. 2 st - Danne G, Macke, Mankan J

4. 1 st - Svesse, Masen, Ogge, Landqvist, Sören, Challe, Zabbe, Nyman, Illern

 

 

På återhörande!

 

//Masen

 

2013-02-17: "Hade det inte varit för mig..."

 

Seriespelet fortsatte sin marsch mot slutspel denna helg. Föreningens lag hade båda hemmamatcher med motstånd i form av Stånga och Avance (Katrineholm) på papperet.

 

Först ut var IFK A som på lördagen tog sig an gotlänningarna från Stånga. På papperet var det en bottenmatch då gotlänningarna låg sist i sin allsvenska serie (grupp B). Vi startade matchen på ett bra sätt, med både tur och bra spel. Genom sex serier över pari kunde vi ta ledningen med 4-1. Men därefter så bjöd motståndarna upp och tog kommandot i mittenserierna. Efter två förlustserier var vi i underläge inför sista serien, 7-8. Men då tog vi fram vår sällan skådad (ja, denna säsong i alla fall) kämpaglöd och visade gotlänningarna att hemresan skulle bli lång. Matchens högsta serie (1746) distansierade motståndarna med 110 poäng och en klar 5-0:a vilket skrev segern till 12-8 (6691-6725). Tokviktigt i serien som jämnade till sig något vilket gör att en slutspelsplats inte ser alltför avlägsen ut (den syns iaf i horisonten). Laget spelade riktigt bra med ynka 33 poäng mellan Jensa (869) och vår sjätte spelare, Jimmy (836). En riktig lagseger med andra ord, och återigen, livsviktig.

 

Farmers ställdes mot Avance från Katrineholm på söndagen och det blev en riktig bowlinglektion. Motståndarna var alltför bra för ett kämpande Farmers. Efter underläge 1-9 i halvtid slutade matchen 3-17 (6324-6713). En okej insats av Farmers mot ett alltför bra motståndarlag som för dagen hade gett vårt förstalag en riktig match. Glädjande var dock att se bra prestationer från flera av laget spelare. Littecke "Dressman" i topp på 851, Challe "Still going strong" tätt efter 849, Nyman "Massvis med vänd" 797, Masen 797, Ante 786 och Klasén (comeback!) på 784. Som sagt, en godkänd insats från Farmers men som inte räckte speciellt långt i dagens match. I tabellen ser det dock fortsatt spännande ut då laget i högsta grad fortfarande är inblandat i slutspelsstriden i Division 1.

 

Nästa helg fortsätter serien men viktiga bortamatcher på agendan. IFK A åker till Motala för en riktig 4-poängsmatch mot Team Baltzar innan man vänder åter till stan för derby mot Kaskad. Farmers åker till Linköping för 4-poängsmatch mot Ettan/Brasken innan man också vänder åter för derby mot Örnen. Spännande matcher följer där varje poäng kan innebära skillnaden mellan slutspel mot en högre serie och kval för att hålla sig kvar i nuvarande serie. Fortsatt fokus gäller, med andra ord!

 

"Hade det inte varit för mig så hade vi inte legat där vi ligger i serien" - Jens Persson 2013-02-14

 

Innan vi vänder blicken mot Älgjakten måste rapportering göras från ett nykokt citat som vår ledare i jakten, Jens "Jensa" Persson, nyligen yppade: "Hade det inte varit för mig så hade vi inte legat där vi ligger i serien" vräkte denna man ur sig i veckan. Enda felet är att vi ligger SIST i serien, vilket då borde betyda att Jensa anser att vi borde peta honom omgående, för då lämnar vi bottenplaceringen omedelbart, eller så är det så att killen inte har någon koll? Eller var det ett tappert försök att få oss att tro att vi själva verket är Kaskad som leder serien? Frågorna hopar sig, men ödmjuk... ja, det kan vi nog slå fast att han inte är. Kan kanske vara läge att fundera på att lägga till lite sådant i ditt sinne?

 

Hur som så är ställningen som följer i Älgjakten, efter omgång 14:

 

IFK:s ÄLGJAKT - Antal matcher där man tagit fyra banpoäng, ställning efter omgång 14.

1. 4 st - Jensa

2. 2 st - John, Timo, Danne G

3. 1 st - Svesse, Masen, Macke, Ogge, Landqvist, Sören, Challe, Zabbe, Nyman, Mankan J, Illern

 

På återhörande!

 

//Masen

 

2013-01-26: Två nödvändiga vinster!

 

Så har vårsäsongens första del genomförts. Föreningens lag har presterat blandad kompott. IFK A har fortfarande ett svårt läge i Mellanallsvenskan medan IFK F ligger bra med i sin Division 1-serie. Inget av lagen är dock avhängda i sina respektive serier att nå en tredjeplats som innebär ett slutspel för avancemang högre upp i seriesystemet.

 

IFK A ställde ett starkt lag på banorna i helgens match mot BK Flax (Västervik). Laget var i det närmast tvunget att ta två poäng efter vårsäsongsinledningen som endast gett 1 poäng på två hemmamatcher. Matchen inleddes med ett furiöst tempo från gästerna, vi stod dock emot bra och kunde knipa två banpoäng. Vi var dock aldrig nära att ta bonuspoängen utan serien slutade 2-3. Därefter visade hemmalaget vilka som stod kvar på banorna och vilka som valde att sätta sig på bänken. De efterföljande serierna slutade 4-1, 4-1 och 3-2 efter fantastiskt bra spel på flera händer som var spridda över flera banpar. Detta grundlade vinsten då man kämpade över hela linjen och inte bara för sig själv. Vinsten skrevs till 13-7 (6854-6555) och totalpoängen pekar på en mycket bra laginsats. Hela 7 av 8 spelare var över pari där Jensa visade vägen med fina 929, strax före John på 904 och fyra spelare som landade mellan 868 och 855 (Matte, Danne G, Macke och Ante).

 

Tre poäng av sex möjliga i vårsäsongsinledningen. En missräkning med tanke på det utsatta läget i tabellen. Vissa spelare har fortfarande problem med formen vilket gör att bredden att hantera frånvaro i laget inte är tillräcklig. Laget ligger tyvärr sist i tabellen, men har 3 poäng upp till fjärdeplatsen vilket ger en bättre startposition i slutspelet och 5 poäng upp till en tredjeplats som innebär avancemangskval. Sju matcher återstår och programmet innehåller en del fyrapoängsmatcher så det gäller att vi tar oss samman och att laget får behålla kontinuiteten genom tillgängliga spelare. Läget är utsatt och några fler genomklappningar har vi tyvärr inte råd med.

 

För IFK F är tabell läget mer ljust. I helgens match ställdes man mot topplaget Ettan/Brasken (Linköping) i en riktig fyrpoängsmatch. Det skulle på förhand bli en tuff match och inledningen pekade också på det. Efter en bra avslutning från vår sida kunde vi ta ledningen med 3-2 i matchen. Matchen fortsatte i jämnt i mittenserierna men när det började dra ihop sig mot slutrutorna kämpade vi fram oss till framskjutna positioner; tappade vi på ett banpar såg ett annat banpar till att ta igen skillnaden. Detta gjorde att när serierna var över hade vi kopplat klart grepp vilket också visades i resultatet. Efterföljande serier slutade 4-1 och 4-1 så segern var redan klar inför avslutningen. I avslutningen fortsatte vi dock att plocka poäng för att hjälpa upp lagets negativa kvot. Seger i slutserien med 3-2 gjorde att matchen slutade 14-6 (6396-6129) vilket gjorde väldigt mycket i tabellen. Lagspelet visades även i de individuella resultaten där fem spelare klev över parigränsen, ett mycket gott betyg för spelarna i Farmers. Högst upp landade Jimmy med fina 882, Kecke strax därefter 856 och tre spelare mellan 812 och 809 (Masen, Illern och Svesse).

 

IFK F plockade 4 av 6 poäng i inledningen av vårsäsongen. Ett godkänt betyg men hade kunnat bli 6 poäng med tanke på motståndet. Laget klev i och med helgens seger upp på tredje plats och således kval mot avancemang i seriesystemet. Serien är dock ett riktigt getingbo där det endast skiljer tre poäng mellan andra och femte plats i tabellen. Det finns dock ingen anledning att slå sig till ro utan det är fortsatt fokus och finslipning av form som gäller. För även Farmers kommer en del fyrpoängsmatcher så det kräver att laget gör sitt, även om man kan bli stoppad i kvalet beroende på hur representationslaget placeras i Mellanallsvenskan.

 

Nu har serien uppehåll i två helger, med individuella tävlingar på programmet. För de som vill bidra till lagets kommande matcher i seriespelet bör utan tvekan använda denna tid att finslipa formen. Lagens tabellpositioner kräver verkligen att samtliga bidrar på bästa möjliga sätt för att reda ut nuvarande situation.

 

Så till ställningen i Älgjakten, efter omgång 13:

 

IFK:s ÄLGJAKT - Antal matcher där man tagit fyra banpoäng, ställning efter omgång 13.

1. 3 st - Jensa

2. 2 st - John, Timo

3. 1 st - Svesse, Masen, Macke, Ogge, Landqvist, Sören, Challe, Zabbe, Nyman, Mankan J, Illern, Danne G

 

På återhörande!

 

//Masen

 

 

2012-11-17: Andra halvlek är bra, 10-0 och 10-0!

 

Serielunken startades idag igen efter säsongens andra uppehåll. Hemmaplan var förutsättningen för föreningens lag. A-laget ställdes mot Hammarby och F-laget mot Smeden (Eskilstuna). Två olika matcher, men ack så lika de kändes.

 

IFK Norrköping BF A inledde sin match med förlust 1-4 i serie ett och 2-3 i serie två vilket då gav 3-7 i halvtid. Just där och då var det inte mycket som talade för en vändning. Men i serie tre kom så storspelet/ lagspelet igång. Efter att ha varit en begravningssamling så vaknade laget till liv och med det kom även storspelet. Total överkörning med 250 käglor gav 5-0 och ledning i matchen... Och varför stanna där? Laget fortsatte även i avslutningsserien genom att ta två bord rätt klart och segern såg ut att hamna hos oss. Mot slutrutorna skärpte även de två sista borden sitt spel och till slut hade vi även vunnit avslutningen med 5-0, totalt 13-7 och en totalslagning runt 6670. Snacka om vändning! Tack för det! Det har tappats alldeles för många poäng på hemmaplan och när bortaspelet varit becksvart var denna seger nödvändig för A-laget. Men det som var absolut mest roligt att se var hur laget tog sig samman och spelade för varandra och inte bara för sig själva under andra halvan av matchen. Att bara spela för sig själv i ett lag är inget som föreningen uppmuntrar, snarare beivrar. Tänk på det inför kommande matcher. Laget visade som sagt att man kan spela tillsammans, och det speglades även i resultaten. Extra guldstjärnor ges också till Jensa som totaldominerade underlaget och landade på 962, fantastiskt bra! Danne G gjorde också en stormatch (900) och likaså Ante (895). Över pari landade också Macke (847) och Landqvist (813). Skönt med två poäng, men vandringen är lång med tanke på lagets taskiga start och i tabellen finns det positivare placeringen att finna än den som laget innehar idag.

 

IFK Norrköping BF F klev in på banorna precis efter A-lagets match. Trots att hela laget fanns på plats för att betrakta A-lagets match, så verkade man inte lärt sig ett piss! Inledningen känner vi igen, om än så vändes siffrorna: 2-3 och 1-4 gav underläge 3-7 i halvtid och Farmers förtjänade inte en klapp på axeln. Tomrutorna avlöste varandra, spelarna verkade vilsna på banorna, laget verkade splittrat... Men något verkade man lärt sig från föregående match. I serie tre vaknade laget till liv och man valde att blicka bortom banan man spelade på och visade lite kämpaglöd.. Bortalaget tappade och Farmers öste på vilket till slut resulterade i en stark 5-0 i serie tre. Och för att undvika eventuell spänning i avslutningen så valde man att mala på och vann den sista serien med 313 poäng och 5-0. Vinst 13-7 och en slagning på 6370. Fantastiskt roligt! På grund av att laget tog sig i kragen och valde att undvika en underprestation landade fyra spelare över pari: Mankan (847), Zabbe (833), Sören (828) och Masen (814). Glädjande var också att ingen föll igenom i laget, grindstängaren landade på 725. Roligt för laget att åter hitta vinnarspåret då man ligger bra till i serien på en tredje plats och har andraplatsen inom räckhåll. Det innebär positivt kval mot Allsvenskan, men det är lååångt kvar på serien och ingen anledning att låta det stiga åt huvudet.

 

Fantastiskt roliga matcher så här i efterhand, med osannolikt lika matchutvecklingar! Underläge 3-7 i halvtid och därefter 10-0 för båda lagen. Lite intressanta fakta: I de två första serierna var totala underläget 180 poäng. De två avslutande serierna vann föreningen med totalt 940 poäng (!!!!!!!!!!). Snacka om bäst när det gäller, som någon serieutvecklare mässat så man blivit illamående. Bra insatser av föreningens lag, bara att fortsätta på den inslagna vägen nästa helg då serien fortsätter! Mycket bra spel på många händer idag (likt prestationerna på förra helgens tävling) bådar gott inför kommande utmaningar!

 

För att inte helt släppa det här med individualism (vissa i föreningen skulle inte klara av en sådan total omställning och börja spela för Kaskad eller nåt) så inför jag även en ny topplista, Älgjakten. Det är som ni alla vet, spelare som tagit fyra banpoäng i en match så här långt i säsongen. Vinnare av tävlingen efter säsongen kommer självklart får ett fint pris!!

 

 

IFK:s ÄLGJAKT - Antal matcher där man tagit fyra banpoäng, ställning efter omgång 8.

1. 2 st - Jensa

2. 1 st - Svesse, Masen, John, Macke, Ogge, Landqvist, Timo, Sören, Challe, Zabbe, Nyman

 

 

På återhörande!

 

//Masen

 

2012-01-21: Optimistvarv och derbypoäng

 

Det var en riktig serielördag som avverkades den 21 januari. På programmet stod bortamatcher för Farmers och hemmamatch för A-laget. Här följer lite reflektioner från en som var med på hela den resan.

 

På förmiddagen samlades Farmers glada gäng för avfärd mot torrare horisonter. Efter mycket debatt om bilar så hamnade Svesse och jag i Keckes något småfulla bil. Bland DeWalt-maskiner, skyddshjälm, brandsläckare och gasoltuber färdades vi (hur får karln in allt i bilen?). Anhalten var optimistvarvs-Mjölby. En hall där till och med Illern får skruv, och Ogge med för den delen. Efter fyra serier var gänget helt slut efter allt kastande på kruttorra banor. Så torra att Hallon till och med slet loss en flisa i banan med sitt spärrklot, då är det fanimej torrt. Torsken var inte mycket att snacka om, även om både Zabbe och Ogge visade att man kan slå pari i Mjölby. Optimistvarv, det är något som Mjölbyspelarna aldrig upplevt på hemmaplan. Hopplöst varv är något som man med all säkerhet upplever varje gång på bortaplan.

 

Därefter hemfärd i samma småpackade bil mot A-lagets hemmamatch mot BK Glam. Det var en tuff sådan där Sören kan stoltsera med en riktigt dunderslag där femman står kvar med bud på många fler (åttan/tian med mera). Den träffen kändes ända in i märgen! BK Glam stretade emot riktigt bra men satan vilket bra spel vi visade upp! Burre, John, Landqvist och Martin var alla över eller nästa över 900-strecket. Spelet börjar se riktigt bra ut på många händer, så när som hos Jensa som nästan spelade in sig i Korp-laget efter prestationen i sista serien: 137 (enough said!). Vinst och två sköna poäng inkasserades efter en riktigt spännande match sett från läktarhåll.

 

Direkt efter A-lagets sköna vinst styrdes kosan mot Vilbergen och derbymatch mot Örnen, ett riktigt prestigederby i motståndarnas hemmahall, där man är ökänt svårslagna. Vi börjar matchen bra, förutom Masen och Tonna som på något märkligt sätt lyckas missa den 3,5 kilometer breda fickan. Underläge 2-3 med andan i halsen på oss. Andra serien skärper vi upp spelet, härligt anförda av Illern som kom in istället för Tonna och visade att fickan i Vilbergen om möjligt är ännu större för gamlingar (spelet hos motståndarna bekräftar det). Vi får dock inte till det hos ett par spelare och återigen 2-3, vilket gav 4-6 i halvtid. I den tredje serien lyfter vi samtidigt som Örnen vingklipptes något. Kraftigt påhejade av våra IFK-själar på läktaren kämpar vi oss tillbaka in i matchen och tar 4-1 och helt plötsligt har vi ledning inför avslutningen. Vi fortsätter en bit in i slutronden också och har ett tydligt grepp halvvägs in i slutronden. Men där elchockas Örnen och kommer tillbaka in i handlingarna. Det blir tufft ändå in mot slutet men vi lyckas ordna två bord, 2-3 och matchen slutar oavgjort, 10-10. Laget bestod av nio spelare, men Niklas Svesse/Tummen/Vi åker över Motala hem Svensson spelade så bra att han hamnade på bild. Överbra spel även hos Jimmy Vall, Hallon och Ogge. Direkt efter matchen kändes det ruskigt surt att ”tappa” en poäng. Men så här i efterhand så får vi nog vara ödmjuka och säga att det var nog säsongens insats av Farmers (med en slagning på 6704), speciellt med tanke på den fantastiska upphämtningen i matchens sista halva. En poäng mot ett mycket hemmastarkt motstånd är dessutom inte fy skam. Vi har dessutom en chans till att vingklippa våra stadskollegor den 17/3 på hemmaplan. Med den här matchen i färskt i minnet ser jag verkligen fram emot den.

 

Tre poäng till föreningen. Tabellen ser inte lika rolig ut där båda lagen ligger på fjärde plats i sina grupper. A-laget har dock endast en poäng upp till Elitseriekval och det avancemanget ser mer än möjligt ut. Farmers ligger lite mer förankrat på sin fjärde plats så man får fokusera på att göra bra matcher fortsatt under vårsäsongen. Full fart framåt!

 

Förresten, det var en sak till: Januari 2012 – månaden och året då vi åter fick se en karlakarl i bowlinghallen igen. Med sin utväxt strax nedanför ögonen gjorde han att Macke inte längre kände sig ensam. Jag tänker ju på Royé. Mannen, myten, legenden. Varmt välkommen åter till världens skönaste gäng!

 

På återhörande,

Masen

 

 

2011-11-15: Dagen då jag förlorade mina byxor

 

Ritsch-ratsch filli-bom bom bom

 

filli-bom bom bom

 

filli-BOM BOM BOM

 

Så går en gammal visa som jag hört någon gång i min ungdom. Det var ganska längesen jag hörde det, undrar om det var på någon julgransplundring eller liknande. Hur som så sitter den som slickat frimärke i minnet. För några dagar sedan utspelades den igen, fast i omvänd ordning och inte i Ludvika utan i Kumla. Det började tidigt denna lördag och skulle fortsätta långt in på dagen då vi hade två bortamatcher i en sexbanorshall, vem hade kunnat tro det anno 2011 i Division 1 när jämtländska Kluk är på väg att få en bowlinghall och att Illern äntligen insett att han är gammal?

 

Ja ja, hur som helst. Nu till första matchen och den eviga optimismen som mediokra bowlare alltid känner inför en match. Första startskaran bestående av Hallon, Illern, Mankan J och jag själv samlades efter inspelet: "Fokus nu gubbar, vi ser till att behålla fokus, många käglor bla bla bla..." Efter fyra serien kan man undra om dom vi ens förstod vad vi yppade. Vinst visserligen i första serien, men därefter ultratorsk med serie två (minus 200 poäng) som krona på verket.

 

Det enda som är skönt med att spela i fyrmanna-uppställningar är att man kan skylla på nästkommande fyra spelare (Kecke, Martin, Svesse och Tonna) om man förlorar matchen. "Vi höll ju emot bra och ni lyckades inte förvalta det. Himla illa alltså." och liknande kan man alltid skylla på. Eller så gör man som Tonna: Han var tvungen att sätta en strike för att hålla liv i matchen och misslyckas och då instinktivt säger "Det är ju inte mitt fel. Det var ju dom andra som har sabbat matchen". Spännande psykologi utspelar sig under en bowlingmatch i en fyrbanorshall.

 

Men vad hände med visan som jag nämnde i början då? Jo, Kumla har en speciell banprofil och bom-bom-bom syftar till antalet varv som behövs från fibern till käglorna för att få strike. Det kan käre S-O (Pliggen) intyga som gjorde 950 på dessa banor. En stor applåd till honom. Det kännetecknar även hur man inte kan få strike och istället ställa intressanta uppställningar. Min sista serie som jag gjorde 2011 i Kumla började i ruta tre med en boll i fickan: Sjuan kvar. Därefter följde fickträffar i varje slag enligt följande: Sjuan - Sexan (snurrandes) - Tian - Åttan - (Tre käglor kvar) - 8-10 - 7-10.... Kul. Himla roligt alltså. Jag har aldrig varit med om dess like. Att ständigt försöka på dessa kruttorra kanterna i Kumla bowlinghall och få sju stjärnsmällar i familjelyckan. Nej, då fick jag nog: Ritsch-ratsch så var mina byxor i fyra delar och i en papperkorg i Kumla. Fan vad skönt det känns. Man kan förlora mycket om man satsar högt, jag satsade rätt lågt med kramp i släppet och missade käglor. Mankan spelade bra på uppvärmningen men gick kräftgång i de två första serierna så det blev inte mycket av det. Tonna trippade som brukligt fram i sann cha-cha stil och hittade fibern. Illern var mer sjösjuk än en valross (230-150-230-150 förbyttes av... ingenting i match 2). Kecke fick ont i ryggen men fick inte gå ut för reservplatsen var redan upptagen. Martin spelade bra som vanligt. Hallon fastnade med foten i en spik i väggen men spelade ok. Ogge klev in och spelade riktigt bra, trots sin ålder och flugvikt. Man kan göra på många olika sätt i Kumla, det ska ni veta. Det viktiga var att kämpa mot anti-varv och spel på ribba 1. Vi försökte många olika sätt men vi räckte in riktigt fram till S-O klass. Man kan göra mycket för att försöka att hitta ett spe i Kumlal: Ut på kanten, sänka tempot, byta boll, byta linje, varva utav helvete, spela med fel hand, spela med spärrbollen, gråta eller skratta men sväng. Ja, det får man alltid i Kumla...

 

Om man inte kallas Svesse.

 

På återhörande!

 

//Masen

 

2011-02-26: Konsten att tappa ett spel

 

Farmers råkade i helgen ut för en märklig företeelse. Bortamatcher i Örebro stod på programmet, mot BK Solid och BK Glam F. Första matchen spelades mot BK Solid på den ena halvan av hallen. Farmers var lite sömndruckna och allmänt stela i början av matchen men därefter så började spelet så sakteliga bättra sig. På den avslutande halvan gjorde laget en fenomenal insats men tyvärr så räckte det "bara" till en poäng (10-10). Laget presterade ändå över pari vilket absolut får anses som godkänt på bortaplan, i sedvanlig ordning utan reserv (för 24:e bortamatchen i rad f.ö). De 32 serierna födelades enligt följande (i stigande ordning): 134, 156, 165, 170, 170, 179, 181, 183, 189, 189, 191, 192, 193, 194, 195, 202, 205, 205, 209, 211, 212, 214, 218, 220, 223, 224, 224, 224, 233, 235, 238 och 245. Över hälften av serierna var över pari och stämningen i laget gott.

 

Dags för match nummer två på andra halvan av hallen (observera detta). Glada i hågen att vi hämtat upp ett underläge och spelat riktigt bra klev vi ut på banorna. "Fan, det känns bra. Nu laddar vi för nästa match" var en av kommentarerna som fälldes... Först ut med träningsslagen var Danne Gran. Mjuk som en vingummi lade han ut bollen, sedvanligt med 234 varv på bollen.... Bollen fäster tidigt.... Sjuan singel. Gran står med hakan i backen.

 

Vad är detta? Är vi i samma hall? Står vi på parkeringen och spelar? Ja, frågorna var många och spelet från föregående match som bortblåst. Efter första serien kommer kommentaren: "Vi är fyra som är redo för W.O, så kan dom andra få spela på det här banorna, om dom nu tycker att det är så kul." Ni kan gissa vart det lutar. Laget sjönk från föregående match med 1239 kägelpoäng. Det räcker att skriva så. Och detta var i samma hall. Nu kan man ju tro att hemmalaget hade hittat spelet på denna "lagspecifika" profil. Men hemmalaget gjorde något över 5500... Serierna för Farmers fördelades som följer (i stigande ordning): 124, 125, 130, 142, 142, 142, 143, 143, 143, 149, 153, 154, 160, 160, 163, 163, 163, 165, 166, 166, 167, 170, 170, 179, 181, 182, 184, 187, 190, 191, 193 och 194. INTE EN SERIE ÖVER PARI!!!!!!!!!!!! =) INTE EN SPELARE ÖVER 700!!!!!!!!!!! =) Danne Österberg (smeknamn Dan Öberg) matchbäst på 691, övriga spelare inte i närheten. KUL MED BOWLING!!!! Vi hade lika gärna kunnat spelat matchen i Svennevad, mellan lanthandeln och det konkursade råttboet till kafé, i uppförsbacke och med motvind till banjomusik framfört av de tjugo som bor där, vilka samtliga är släkt med varandra. Det hade även gärna fått vara becksvart och hagla basketbollar för då hade matchen blivit jämn och vi preseterat bättre, tror jag.

 

Nu kan man ju gnälla om att "jaja, ni klarade inte av en svårare profil. Det var tuba på andra sidan av hallen." Jo, det är ju ett argument som förklarar en del. Men faktum var att vi körde över motståndarlaget i första matchen med över 200 poäng i totalen så übertuba var det inte snack om när hemmalaget inte presterade bättre än 6200... Dessutom så kan man inte säga att hemmalaget dominerade i andramatchen, då man gjorde en bit över 5560... Men visst, det var ett faktum att vi inte klarade av profilen, å det värsta.

 

Det jag däremot har lite synpunkter på är hur tråkigt det måste vara att ha en profil på hemmaplan som saknar motstycke på bortaplan. Tänk att aldrig behöva köpa nya klot därför att dom inte går att använda. Tänk att få gå ner till hallen och tänka "Fan, idag känner jag mig på topp. Jag gör nog 750." Snacka om energislukare. Varför ha en sådan profil på hemmaplan med torrt underlag som saknar motstycke och sedan åka bort i Sverige där majoriteten av hallarna har snabba banor? Laget hade även en del yngre spelare som till slut bröt ihop efter ett par serier. Är det så man fostrar unga till att älska sin sport? Vi är, och kommer aldrig att bli, några proffs inom sporten bowling så varför ha en profil som varken gynnar bortaspelet eller främjar kärleken till sporten?

 

Äh, jag vet inte. Jag kanske har sjukt fel. Laget kanske kommer att bli svenska mästare om ett par år och då får jag äta upp det här. Tills dess är dock min åsikt att det är mycket roligare att ha en hemmahall med banor som innebär utmaningar som man även möter på bortaplan, och som inte innebär att jag måste plocka fram min gamla Ninja RPM som jag hade i 10-årsåldern då jag fortfarande inte hade fått mitt första skäggstrå och jag fortfarande körde runt med min BMX och hoppade på små jordhögar. Fast besluten om att någon dag äga en CMX med handbroms istället för fotbroms...

 

Nu släpper vi det! Grundserien närmar sig slutet och det ser mycket bra ut. A-laget ångar på som en ångvält med ena storartade bortaplansbragden efter den andra. Denna helg kom ytterligare en vinst, låååångt ner i Skåne då Borgen besegrades i Trelleborg. Laget spelar riktigt, riktigt bra och elitseriekvalet är nästan klart. Laget har VERKLIGEN ryckt upp sig efter den knackiga inledningen, men ärligt; vem hade trott att vi skulle ligga på övre halvan i serien när höstmörkret hade lagt sig? Speciellt när de längsta resorna återstod? Men laget har gjort jätteresultat med 50-60 mil i kroppen. Det är avundsvärt och helt underbart. Dessutom så har nya spelare klivit fram och gjort det med bravur, samtidigt som det erfarna gardet höjt sig ett par snäpp och vi kryddat med ett kanonnyförvärv. Jag ser fram emot avslutningen och kvalet för IFK Norrköping BF A, även om det inte blev några älgar idag ;-)

 

För Farmers del så har laget lämnat sistaplatsen i Division 1 vilket var den första anhalten. Laget har ju slitit med spelarbrist och problem med spelet. Men i de sista omgångarna så har segrarna och det bra spelet kommit, även på bortaplan. Det är nog inget att hoppas på att laget når övre halvan utan får sikta in sig på att hålla sig kvar i serien. Men återstående matcher är viktiga då placeringen avgör vilket motstånd som laget möter i kvalet.

 

Spännande tider närmar sig, men nu är det uppehåll igen (SUCK!). De avslutande omgångarna spelas i slutet av mars och kvalspelet i början av april. Tills dess får spelarna lira lite tävlingar eller bara slappa...

 

På återhörande!

 

//Masen

 

 

Arkiv: MASENS HÖRNA

 

Här hittar du äldre krönikor från Masens Hörna.